Dementie - nieuwe inzichten

uit de neuropsychiatrie en -psychologie

tweedaagse cursus
Startdata
- (gestart)
112.24.01
€ 560,00
Data en accreditaties
Data
Woensdag 27 maart 2024 van 09:30 tot 16:30
Woensdag 17 april 2024 van 09:30 tot 16:30
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Het dementieonderzoek heeft de laatste 10 jaar een enorme vlucht genomen, zowel op (fundamenteel) neurobiologisch, neuropsychiatrisch als psychosociaal terrein. Dat is verheugend te noemen, vooral als we ervan uitgaan dat deze aandoening tot vele ernstige verstoringen leidt in het dagelijks functioneren van de patiënt en dat dikwijls interventies op meerdere niveaus tegelijkertijd geïndiceerd zijn.

De ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld wordt al jaren niet meer beschouwd als een stoornis met louter verlies van geheugenfuncties. In de cursus komen de subtypen van dementie aan de orde zoals M. Alzheimer, Dementie met Lewy Bodies, Vasculaire dementie en Frontaalkwabdementie. Het klinisch-diagnostisch en neurobiologisch (tauopathieën, synnucleopathieën) onderzoek worden belicht evenals de differentiatie op grond van MRI-scanning. Voorts wordt nader ingegaan op patiënten met mild cognitive impairment (MCI), het BPSD-concept alsook de neuropsychologische testen en de stand van zaken op het gebied van medicatie en psychosociale interventies bij de verschillende dementieziekten.

Doelgroep

GZ-psychologen, eerstelijns- en basispsychologen, klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, verpleeghuisartsen, huisartsen, sociaal geriaters, verpleegkundig specialisten.

Inhoud

In de cursus komen de subtypen van dementie aan de orde zoals:

  • M. Alzheimer,
  • Dementie met Lewy Bodies,
  • Vasculaire dementie en
  • Frontaalkwabdementie.

Het klinisch-diagnostisch en neurobiologisch (tauopathieën, synnucleopathieën) onderzoek worden belicht evenals de differentiatie op grond van MRI-scanning. Voorts wordt nader ingegaan op patiënten met mild cognitive impairment (MCI), het BPSD-concept alsook de neuropsychologische testen en de stand van zaken op het gebied van medicatie en psychosociale interventies bij de verschillende dementieziekten.

Doelstelling

Na afloop van de cursus:

  • Ben je op de hoogte van de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten op het gebied van de (vroeg)diagnostiek en behandeling bij dementie.
  • Ben je in staat om in je eigen behandelpraktijk gebruik te maken van de NeuroPsychiatric Inventory (NPI) en van een model voor partnerinterview.
  • Ben je in staat farmacologische en psychosociale behandelinterventies gericht in te zetten, afhankelijk van het type dementie en de fase waarin de patiënt zich bevindt.

Literatuur

Aan te schaffen literatuur: Martin G. Kat. Ouderenpsychiatrie: de praktijk. Het herkennen en Signaleren van psychische en psychiatrische aandoeningen. Uitgeverij: BSL (2019), 1e druk juni 2019. ISBN 9789036821063

Toetsing

De toets bestaat uit multiple choice vragen aan het eind van de cursus.